Netcongestie en piekbelasting vormen groeiende uitdagingen voor bedrijven in Nederland. Het energienetwerk staat onder druk door de toename van duurzame energiebronnen en de stijgende vraag naar elektriciteit. Dit leidt tot beperkingen en vertragingen in de stroomvoorziening, wat de groei van bedrijven kan belemmeren.

Wat is netcongestie?

Netcongestie ontstaat wanneer het elektriciteitsnetwerk de opgewekte stroom niet efficiënt kan distribueren vanwege overbelasting. Dit komt vaak voor in gebieden met veel zonnepanelen en windmolens. Piekbelasting verwijst naar momenten waarop de vraag naar elektriciteit het hoogst is, zoals tijdens kantooruren of bij extreme weersomstandigheden. Beide verschijnselen kunnen leiden tot stroomuitval en hoge energiekosten.

Batterijopslag als oplossing

Batterijopslag biedt een effectieve manier om deze problemen aan te pakken. Door overtollige energie op te slaan tijdens daluren, kunnen bedrijven deze energie gebruiken tijdens piekuren, waardoor de druk op het netwerk vermindert en energiekosten worden bespaard. Daarnaast biedt batterijopslag bedrijven de mogelijkheid om energie-autonomie te bereiken, wat hen minder afhankelijk maakt van het openbare net.

Uitdagingen bij verduurzaming en energie-efficiëntie

  1. Hoge initiële kosten: de aanschaf en installatie van batterijopslagsystemen kunnen hoge initiële investeringen vereisen.
  2. Technologische complexiteit: de integratie van batterijopslag met bestaande systemen kan complex zijn en vereist gespecialiseerde kennis.
  3. Regelgeving en subsidies: bedrijven moeten navigeren door een complexe regelgeving en mogelijk aanspraak maken op subsidies om financiële lasten te verlichten.
  4. Onderhoud en levensduur: batterijopslagsystemen vereisen regelmatig onderhoud en hebben een beperkte levensduur, wat extra kosten met zich mee kan brengen.

De rol van Velux Elektrotechniek

Velux Elektrotechniek, een ervaren speler in de elektrotechnische sector, kan bedrijven ondersteunen bij het implementeren van batterijopslagsystemen. Met bijna 60 jaar ervaring biedt Velux Elektrotechniek op maat gemaakte oplossingen voor zowel kleine als middelgrote elektrotechnische installaties. Hun diensten omvatten advies, ontwerp, levering, keuring, onderhoud en reparatie van diverse systemen, waaronder batterijopslag.

Samenwerking met BattiQ

Velux Elektrotechniek werkt samen met BattiQ, een gespecialiseerde partner in batterijopslagsystemen. BattiQ biedt geavanceerde technologie en expertise op het gebied van energieopslag, wat cruciaal is voor een efficiënte en betrouwbare installatie van batterijopslagsystemen. Deze samenwerking zorgt ervoor dat bedrijven kunnen profiteren van de nieuwste innovaties en oplossingen op het gebied van energiebeheer.

Voordelen van samenwerken met Velux Elektrotechniek en BattiQ

  1. Deskundig advies en ontwerp: Velux Elektrotechniek en BattiQ leveren gezamenlijk deskundig advies en op maat gemaakte ontwerpen om te voldoen aan de specifieke behoeften van elk bedrijf.
  2. Kwaliteit en veiligheid: de monteurs van Velux Elektrotechniek werken volgens de NEN 1010-normen en zijn erkend door InstallQ en VCA, wat garant staat voor veilige en kwalitatieve installaties.
  3. Duurzaamheid: beide bedrijven richten zich op duurzame oplossingen, zoals de integratie van zonnepanelen en batterijopslagsystemen, die bijdragen aan een groenere bedrijfsvoering.
  4. Betrouwbaarheid: met een ervaren team, dat dagelijks klaarstaat om storingen snel te verhelpen, bieden Velux Elektrotechniek en BattiQ betrouwbare service en onderhoud.

Door gebruik te maken van batterijopslag kunnen bedrijven niet alleen hun energie-efficiëntie verbeteren, maar ook bijdragen aan een stabieler elektriciteitsnetwerk en een duurzamere toekomst. Velux Elektrotechniek en BattiQ staan klaar om bedrijven te helpen deze technologie optimaal te benutten en de uitdagingen van netcongestie en piekbelasting aan te pakken.

Logo Battiq